Sunday, September 22, 2013

Lemon Zest


Assalamualaikum. Excited nak menaip sebab nak share resepi baru sambil dengar CN Blue's Blue Night (sampai sekarang sedih tak dapat jumpa Yong~ last month T_T).

Okay teruskan. Masak masak hari ini adalah Lemon Cupcakes.



Ini sebab ada orang request suruh buat cupcakes sempena birthday yang dah berkurun lamanya. Mula mula nak buat Caramel Cupcakes tapi ada bahan tak cukup, malas nak keluar beli.

First attempt. Alhamdulillah menjadi. Flaws here and there but hey I'm loving it hahaha



The naked cupcakes. Korek tengah tengah dia dengan hujung mata pisau pastu isi dengan lemon curd.



Ini adalah lemon curd untuk filling. Eggs, sugar, lemon zest and lemon juice. Kalau suruh pilih cake atau lemon frosting atau lemon curd yang paling disukai, saya pilih lemon curd yang yumss ini. Makan camtu je boleh.



Triple lemons. Cakes dia ada lemon zest, lemon curd pun ada zest, whipped cream pun ada heheh. Extreme lemon flavour. Ini adalah resepi nya, cepat pergi buat please!

Tapi saya tak buat icing topping. Saya buat whipped cream as the topping. Tapi whipped cream saya ni cacat sikit hahaha dia jadi clumpy and tak fluffy sebab saya direct taruk lemon juice. Sepatutnya kena buat lemon syrup (sugar + water + lemon juice), baru boleh mix. Tapi saya malas. Mungkin boleh guna lemon curd je kot, tak terfikir la pulak hahah. Tapi rasa dia sedap jee cuma tak cantik bila nak piping.

Resepi ni saya dapat 8 bijik. Sedih betul. Dapat makan 1 1/2 je :(



Beberapa hari lepas teringin akan kuih lopes ni. Pastu pening pening tengok resepi dia instruction tak clear. Sebaik la jadi jugak buat, dapat makan dua hari berturut turut :D

Cumanya saya punya jadi lembik sikit pulut dia, even sukatan air + santan dah betul. Hmmm mollayo~ Tapi pulut lepas letak dalam fridge, dia mengeras sikit so win win. Lepastu instruction dia suruh letak santan cair, saya bantai letak santan yang pekat tu separuh. Rasa santan sangat jadinya tau. Hahaha. Takpe, next time make it perfect, kata first time.

Sekian. Goodnite. Salam.

Since Sept 2011, bulan ini adalah post yang terbanyak! Clap clap clap.


1 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)