Sunday, September 15, 2013

Sweet Tooth


Assalamualaikum. Hehe kata malas dah nak upload gambar sebab kerja...konon! Hari ni tak isi lagi data, macam buat SSM okay. SSM pun lagi simple ><

Hmm rutin makan harian saya adalah sama tiap tiap hari. Bangun biasa bibik dah siap masak nasi, kalau bangun awal pagi pun biasa bibik dah siap sedia sarapan. Heaven tak hidup? hahaha. Kalau bukan jenis fussy mungkinlah bahagia. Tapi dalam 10 benda yang dia masak, adalah satu dua je yang saya boleh terima. Yang lain makan untuk alas perut menanti next meal hehe. Fussy I know.



Maka, biasanya tak breakfast. Terus lunch, itupun sikit je. Takdanya breakfast like a king, lunch like a prince tu. Duduk rumah tak guna tenaga buat apa makan banyak banyak! The only time saya lapar adalah waktu petang. That's why la I suka bake and...I got a sweet tooth :P



Red Velvet Cuppies. Because I heart cream cheese so dearly 




Tapi after baked these cuppies rasa sinful gila. Every five min I would munch spoonful of cream cheese.



Not sure where did I get the recipe. But I didn't fond the cake's texture. Macam kat Coffee Bean's (the one I had for my birthday). Saya lagi suka texture kek chiffon, sponge hehe.



Sebab over sangat buat cream cheese banyak banyak so ada left over. Beli biskut Marie jadilah Marie Layer Cheese yang easy peasy nak buat tapi lama nak tunggu untuk makan.



Left it in the fridge overnight. Esok bangun boleh ngap terus. It would taste better with almonds. Tapi kat rumah tinggal badam yang dah expired je >,<



Tak tau la apa point ambil gambar pelbagai angles. Saya enjoy baca foodography orang lain buat macam ni. Tapi gambar saya ni amateurish sangat. Dah la takde speedlite (nampak tak hint tu hahaha). Penat nak adjust tone bagai.

Siap la gaji first nak beli iP5s...eh speedlite! Huehue. Dasar. Kata nak berjimat!



Ini takyah resepi la kan. Cream cheese dilapiskan dengan biskut Marie original and chocolate. Pap pap pap siap masuk frigde.



On the next day, ada kenduri doa selamat. Kena paksa rela masak Bread Pudding. Three rounds okay. Nak kacau Custard Sauce lagi, buat Golden Syrup lagi. Habis je hidang, terus terbaring. Over sangat hahah. Macam mana la orang kerja bakery, catering ni. I surrender.



Puding Roti ni adalah kegemaran saya (mana pernah masak kalau bukan kegemaran). Tapi saya sempat makan sikit je. Sedih sangat tau.



Ini Golden Syrup version. Specially ordered from bos besar. Not my favourite. Too sweet. Resepi sila google. 10 kali buat, 10 kali refer resepi yang lain. Tapi rasa still sama.



Pastu masuk weekend, teringin hotcake McD pulak, kegemaran dahulu kala time di kolej. Tapi sekarang saya rasa pricey sangat nak beli one set RM12 dua keping je hotcake nya. Baik buat sendiri.



Instead of McD's version, I made Dip N Dip version of Pancake with Chocolate Sauce. Sebijik rasa sama. Sebijik jugak rasa muak dia lepas makan lima keping hahaha.

Dip N Dip tu lagi satu pricey food (amboi kemain sekarang komen harga makanan).

The recipe is here :)


Sekian perbincangan makan makan hari ni. Bersambung di lain masa. Tak tau la kenapa mata tiba tiba berpinar dan silau, baru nagadap laptop tak sampai dua jam.

Nite. Till then. Salam!




0 comments: